Problem z rozrządem 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • himi
    L&K
    • 2013
    • 1115
    • Octavia II (1Z3)
    • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Panowie, mam na oku http://otomoto.pl/skoda-octavia-ambiente-C31159686.html ,
    sprzedawca oczywiście zapewnia, że ,,rozrząd? ależ nic się nie dzieje. To nie w tych wersjach silnikowych''.
    Czyli rozumiem, że jeśli w ogóle rozważać zakup tego egzemplarza, to cena podana minus koszt rozrządu? Auto do grudnia na gwarancji 4 letniej. Może po prostu nacisnąć serwis na wymianę. Sam nie wiem... BTW, ile palą te silniki tak naprawdę?

Komentarz

• pascal
      Rider
      • 2009
      • 510
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

himi, Moze sprzedawca nie czyta tego forum :twisted:

Komentarz

• Wojtas_Poznań
        RS
        • 2010
        • 2822

Zamieszczone przez himi
        Czyli rozumiem, że jeśli w ogóle rozważać zakup tego egzemplarza, to cena podana minus koszt rozrządu? Auto do grudnia na gwarancji 4 letniej. Może po prostu nacisnąć serwis na wymianę. Sam nie wiem...
        naciśnij właściciela na wymianę tylko wpierw musi poczytać forum, żeby wiedział co się wymienia :P powiedz że jak wymieni, to kupisz za podaną w aukcji cenę 8) :lol:

Zamieszczone przez himi
        BTW, ile palą te silniki tak naprawdę?
        one nie palą beny tylko ją produkują :P :diabelski_usmiech
        jest ku temu stosowny temat -> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=30795
        i tego się trzymajmy :idea: :!: :P
        SPOT Poznań:
        .....
        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• jamesbondzio
          L&K
          • 2009
          • 1174
          • Octavia III (5E3)
          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

himi, jeśli trzymac sie wersji kolegów to : w łaśnie w tych wersjach silnikowych i na 100% w tym roczniku ;-)

jesli trzymac sie wersji alternatywnej to : nic sie nie dzieje. odsłuchać rozruch na zimno , lać i jeździć ,

niech ci facet zejdzie 3tysie z ceny i sobie zrobisz nową rakiete.

a odchodząc od tematu, to gościu strasznie dużo chce jak za takiego golasa.
          kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• himi
            L&K
            • 2013
            • 1115
            • Octavia II (1Z3)
            • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Jeśli sprzedawca czyta forum to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się odezwał. Co do ceny to faktycznie dość wysoka. Ja unikam jak ognia wszelkiej maści handlarzy. To przez nich zakup samochodu staje się areną wzajemnych podejrzeń i domniemań. Dzisiaj sam się o tym przekonałem. Sprzedaję Tourana z 2003 roku. Mam na 100 procent pewny oryginalny przebieg, wiem co sprowadzałem sobie w 2007 roku. Ale kupujący zaangażował cały sztab wywiadowców. Sprawdzane po VIN i dwoma kompami (!) przyznali mi rację. Ale auta nie wzięli, bo nie dało się stargować. A pochopnie sprzedać nie chcę, zwłaszcza jak czytam o TSI, które planowałem w zamian za TDI....

Komentarz

• pawel0104
              Classic
              • 2010
              • 21

Zamieszczone przez matompra
              ja wymieniłem wszystko co piszą koledzy, najpierw łańcuch i napinacz ale to na krótko pomogło, dopiero nastawnik jak wymienili to problem zniknął, jeżdżę już pół roku i jest git
              Mnie też dopadło. Wymiana wszystkiego, tak jak pisze "matompra" . SAP dołożyło do części 50%. Całkowity koszt 2300 ale to nie 4000. Szacun dla "Orson TSI ", który mnie skierował do odpowiedniej osoby w Inter Auto na Kocmyrzowskiej. Narazie zrobiłem 1500km, więc zobaczymy. Dla osób które korzystają z usług ASO w Krakowie. Inter Auto na Zakopiańskiej MASAKRA!!!!!!!!!!!!!!!!!. Łańcuch już tłukł się jak oszalały, a Pan "Doradca" że jest OK. Jak już po postawili diagnozę, to mnie olali, że nic producent nie dołoży naprawa płatna 100%!!!!!!. Brak słów.

Komentarz

• czto
                Rider
                • 2010
                • 546
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie wszystko wymienione, a poranny "diesel" mam już codziennie :twisted:
                Poważnie, macie gładkie rozruchy na zimnym silniku?
                2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                2009 Renault Clio MTV 1.4
                2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• pawel0104
                  Classic
                  • 2010
                  • 21

Zamieszczone przez czto
                  U mnie wszystko wymienione, a poranny "diesel" mam już codziennie :twisted:
                  Poważnie, macie gładkie rozruchy na zimnym silniku?
                  U mnie problem był na ciepłym, po 40min postoju. A serwis wymienia wszystko, jeżeli są elementy rozrządu przed modyfikacją producenta. Ale ja myśle że 50kkm i znów wymiana. Dlatego zmienili na pasek w nowych TSi. Niestety żeby sprzedać CAXE , trzeba trafić kogoś nieświadomego. Taka jest okrutna prawda, jesteśmy ofiarami pomyłki VW!!!!!!!.

Komentarz

• czto
                    Rider
                    • 2010
                    • 546
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Trzeba szybko skasować temat, a szkodniki na alledrogo
                    No cóż, to śmiech przez łzy :cry:
                    2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                    2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                    2009 Renault Clio MTV 1.4
                    2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                    2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• pawel0104
                      Classic
                      • 2010
                      • 21

Zamieszczone przez czto
                      Trzeba szybko skasować temat, a szkodniki na alledrogo
                      No cóż, to śmiech przez łzy :cry:
                      No niestety. A miało być tak pięknie!!!!!! :evil:

Komentarz

• leadman
                        Drive
                        • 2009
                        • 98
                        • Ford

To jest 2009r to na bank wcześniej czy później wyjdzie temat rozrządu.
                        Co do spalania to u mnie średnia wychodzi 7-7,5l głównie po mieście z klimą cały czas.
                        Po trasie 5-7,5 zależy od jazdy.
                        Mam to auto od 2009
                        Na pytanie czy kupiłbym drugi raz: tak.

Octavia II FL 2009 1,4TSI

Komentarz

• pawel0104
                          Classic
                          • 2010
                          • 21

Zamieszczone przez leadman
                          To jest 2009r to na bank wcześniej czy później wyjdzie temat rozrządu.
                          Co do spalania to u mnie średnia wychodzi 7-7,5l głównie po mieście z klimą cały czas.
                          Po trasie 5-7,5 zależy od jazdy.
                          Mam to auto od 2009
                          Na pytanie czy kupiłbym drugi raz: tak.
                          Nie ma znaczenia który rok, wszystkie są wadliwe. Pytanie u jednego wcześniej, u drugiego póżniej. Moim zdaniem to kwestia jak kto używa auta. Te które jeżdżą na krótkich odcinkach, mają zonka najwcześniej. A Ja na pytanie czy kupiłbym jeszcze raz, odpowiem zdecydowanie NIE!. Ale auto fajne.

Komentarz

• krzysiek83wpr
                            Rider
                            • 2010
                            • 362

Srele morele a Chomik siedzi i zawija.. i nadal nikomu nie pierdykło jeszcze nic.., a temat się ciągnie i ciągnie :P

Komentarz

• pawel0104
                              Classic
                              • 2010
                              • 21

Zamieszczone przez krzysiek83wpr
                              Srele morele a Chomik siedzi i zawija.. i nadal nikomu nie pierdykło jeszcze nic.., a temat się ciągnie i ciągnie :P
                              Nie pierdyknęło, bo każdy kogo to trafi to natychmiast naprawia bo jeździć sie z tym "hukiem" nie da. Strach odpalać auto.

Komentarz

• jamesbondzio
                                L&K
                                • 2009
                                • 1174
                                • Octavia III (5E3)
                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

k

ciągnie i ciągnie
                                tyle szumu ... to ile osób juz ten rozrząd tutaj wymieniło ?
                                kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Cisza, cisza, a jesli poleci to poleci jak w 1.8TSI, gdzie w zasadzie wszyscy problem bagatelizowali :roll:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• bishop
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1430

Może użytkownicy 1,4 są bardziej dyskretni

Dobra, niech nadejdzie moment sprzedaży i odpal tak przy zainteresowanym kupnem, przygłucha kobieta się "rozmyśli"...i kto na tym traci? ok pytanie retoryczne.

Komentarz

• pawelsz
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 40

Panowie powiem szczerze że po lekturze 67 stron skutecznie wyleczyliście mnie z zakupu używanej Octavii 1.4 TSI. I w sumie nie wiem czy Wam dziękować czy się obrazić A może nie powinienem Was słuchać. Mam na oku taką w b.dobrym stanie z 2009 roku rozrząd nie był wymieniany ale niby nic nie stuka.

Komentarz

• LUKI
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5776

pawelsz,

no to niech sprzedający opuści 4k pln i możesz kupować
                                        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• pascal
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 510
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

no... najlepiej niech dopłaci zebys wziął od niego

Komentarz

• eaglemirek
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 14116
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

pawelsz, Nie wiem jak to jest dokładnie z tym nieszczęsnym CAXA ale ja mam z IV 2010 (teoretycznie jeszcze przed zmianami bo podobno jakieś były dopiero od V 2010) w chwili obecnej ponad 76kkm i póki co nie mam żadnych niepokojących objawów i dźwięków z silnika. Czytając ten nieszczęsny temat też nasłuchiwałem i nasłuchuję. Jeszcze na gwarancji ściemniłem 2 razy w serwisie (czeskim bo tam cały czas serwisuję) że coś nie tak być może z rozrządem ale oczywiście stwierdzenie że OK. Mam jednak za każdym razem podkładkę papierową że było zgłoszenie i po sprawdzeniu jest OK. W razie draki może to będzie jakaś podkładka.

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• matompra
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 220

myślę że wymiana całego rozrządu u tych co juz słyszą albo nie wymieniali ma swoja i inna stronę, otrzymujecie od ASO gwarancję na kolejne 2 lata. ja mam auto z 2010 jest 2013 koniec+2 lata czyli będzie mieć 5 lat jak zacznę myśleć o rozrządzie, może uda się jeszcze pojeździć z rok czyli mając 6 lat i tak sprzedam auto i kupie nowe, więc temat rozrządu to problem raczej dla osób zbyt długo jeżdżących tym modelem. Cod o OIV to tak czytam i widzę coraz więcej postów, nei sa i te modele bez wad. Wejdźcie na każde inne forum, np. KIA tam problemy z układem kierowniczym, powiem tak: jaka markę się obecnie nie wybierze to kicha w sumie, ach gdzie te czasy lat osiemdziesiątych, Co do pomysłu częstszych wizyt w ASO nawet jakby nie było ku temu potrzeby to polecam, sam to robiłem ale dbałem o wpisy w książkę gwarancyjną i jak już gwarancja przeszła i pojawił SIĘ PROBLEM powołałem się na to i dostałem upusty duże.
                                              Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
                                              Była:
                                              Jest:
                                              1) Octavia 1,4 TSI

jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis

Komentarz

• Arek_VI
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 34

Aktualne zestawienie części niezbędnych do "remontu" rozrządu w 1.4 TSI CAXA:

Komentarz

• idas
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 828

O_o
                                                  A skąd na tej liście tyle pozycji?
                                                  Wczesniejsze informacje zawieraly tylko kilka elementow.
                                                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• zbigniew147
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 482

Moja jest z III.2010.
                                                    W I.2012 przed upływem gwarancji zażądałem wymiany napinacza (albo jakiegoś nastawnika). Auto nie odpalało głośno ale chciałem mieć to co fabryka montuje od V.2010.
                                                    Generalnie auto przed i po wymianie odpala tak samo czyli bez problemów.

A tak z innej beczki - brachol ujeżdża golfa 1.6 FSI, sąsiadka golfa 1.4TSI - oba z 2009 roku i oba od nowości tak hałasują przy rozruchu że głowa małą. Ale nic się z nimi nie dzieje.

Chyba coś w tym wątku zostało wyolbrzymione.

Oby do przodu.

Komentarz

Pracuję...